QUEIXANS

Un poble de la Cerdanya

queixans de la cerdanya
esglesia sant cosme i sant damia de queixans de la cerdanya
parque infantil queixans de la cerdanya

QUEIXANS

Poble del municipi d’Urtx (Baixa Cerdanya), situat dalt un turó que domina el camí de Puigcerdà i la vall del Segre.Poble del municipi d’Urtx (Baixa Cerdanya), situat dalt un turó que domina el camí de Puigcerdà i la vall del Segre.

S’allarga pel barri del Torrent cap al torrent de Queixans.

L’església parroquial de Sant Cosme i Sant Damià és romànica (segle IX); consta d’una nau i un absis semicircular ornamentat exteriorment amb arcuacions llombardes; té algunes capelles laterals afegides.

La porta conserva la ferramenta original. L’obra del portal fou refeta el 1775.

Al Museu Diocesà d’Urgell es conserva un petit copó de metall argentat, del segle XVIII, que en procedeix. La parròquia és esmentada en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell ( Kexanos ).

Formà part de la baronia d’Urtx. El lloc és esmentat ja el 839; formà part de la baronia d’Urtx.

Formà municipi independent fins l’any 1969. L’antic terme comprenia, a més, el poble de les Pereres, la caseria de Montagut, l’Estació de Queixans (10 h agl [1981]) i el mas d’Amunt.

L’estació de Queixans (PK 44,7 de la línia Ripoll-Puigcerdà) és un baixador en el qual van deixar de parar-hi trens l’any 2004, aprofitant un canvi d’horaris.

El ferrocarril va arribar a Queixans el 1922 amb l’obertura de la línia de La Molina a Puigcerdà. L’estació està situada al terme municipal de Fontanals de Cerdanya, a prop de l’entitat de població de Queixans.

Les instal·lacions ferroviàries són molt senzilles, constant de la via general amb una andana a la dreta (mirant direcció Puigcerdà), en la qual hi ha l’antic edifici de viatgers, de dues plantes i golfes.

Actualment aquest edifici acull una cafeteria-restaurant dins d’un entorn encantador.

Queixans fa festa major en honor a sant Cosme i sant Damià, al setembre, i a l’agost fa el Mercat tradicional de petits artesans i al desembre la festa petita.

DADES DEL MUNICIPI

  • Vegueria: Alt Pirineu i Aran.
  • Comarca: Cerdaña.
  • Població Total: 444 habitants (2019).
  • Densitat: 15,52 hab/km2
  • Gentilic: Fontanalenc, Fontanalenca.

ACTIVITATS ESPORTIVES A LA CERDANYA

La Cerdanya es una regió dels pirineus catalans que presenta unes característiques úniques.

Es una gran vall rodejada de muntanyes com el Cadí, El Puigmal i té frontera amb França. Aquesta situació fa que la Cerdanya sigui una zona ideal per a practicar diferents esports  a l’aire lliure tot l’any depenent de l’estació en que ens trobem.

patinaje sobre hielo en la cerdaña

PATINATGE SOBRE GEL

excursiones a caballo en la cerdaña

EXCURSIONS A CAVALL

deportes de aventura en la cerdanya

ESPORTS D'AVENTURA